Miód pszczeli

Proszę Państwa oto miód, słodki, zdrowy, istny cud!

Na rozstępy i na chrypę nawet na jesienną grypę.

 

Miód pszczeli jest naturalnym produktem wytwarzanym z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki nektaru bądź spadzi są zbierane przez pszczoły, następnie przerabiane w ulu i wzbogacane o substancje wytwarzane przez pszczoły (enzymy). Dzięki pracy pszczół miód stopniowo dojrzewa i jest składowany w zasklepionych plastrach pszczelich.

Dobry miód pszczeli prędzej czy później krystalizuje. Krystalizacja przebiega różnie w zależności od miodu. Miody wiosenne szybko krystalizują np. miód rzepakowy, bo już w kilkanaście dni po miodobraniu. Przyczyna tego stanu jest zwiększona zawartość glukozy. Dłużej nie krystalizują miody z większą zawartością fruktozy np. miód akacjowy.

Krystalizacja miodu nie zmienia jego wartości odżywczych i leczniczych lecz tylko konsystencję. Miód krystalizując jaśnieje np. płynny miód gryczany jest ciemno-brunatny a nawet czarny a krystalizując zmienia się w jasnoszaro brązowy

Miód skrystalizowany czyli krupiec, można doprowadzić do poprzedniego staniu płynności czyli patoki, bez utraty jego cennych właściwości odżywczych i leczniczych, wolno podgrzewając go do temperatury 42˚C. Najlepiej w warunkach domowych wstawić słoik ze skrystalizowanym miodem do garnka na dnie którego będzie złożona np. ścierka aby nie dopuścić do przegrzania dna słoika, wlewamy wodę i ustawiamy na kuchence delikatnie podgrzewając. Dobrze jest korzystać z termometru spożywczego.

Najlepiej spożywać miód rano na czczo i wieczorem, rozpuszczając go wcześniej w małej ilości letniej wody.