Miód Gryczany

Miód gryczany

Cena

słoik 0,9 l – 35 zł

słoik 0,5 l – 20 zł

słoik 0,3 l – 14 zł

 

 

 

Gdy wątroba Ci dokucza pamięć słabnie, życie wzburza

miód gryczany serce wzmoże a glikogen Ci pomoże

 

Miód gryczany jest miodem uwielbianym przez cukierników, gdyż podnosi walory smakowe wypieków. Jest też najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Uznawany za najbogatszy w enzymy polski miód.

Smak słodki, bardzo aromatyczny, ostry.

Barwa: jako patoka (gdy jest płynny) ma barwę brunatną, czarną z czerwonawym odcieniem.

Podczas przechowywania krystalizuje (krupiec) i zmienia barwę na jasnobrązowa.

Skład: miód gryczany zawiera dużo fruktozy, związków magnezu, żelaza i innych biopierwiastków.

Zawiera dużo witaminy C, B1, B2, PP i jest bogaty w białko.

W białku miodu gryczanego znajdują się aminokwasy, takie jak kwas asparaginowy, glutaminowy i leucyna.

Wskazania: sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym oraz przy niedoborze żelaza.

Sprawdza się w leczeniu nerwicy serca i żołądka. Ochrania i odtruwa wątrobę. Korzystne efekty przynosi w leczeniu chorób układu oddechowego, szczególnie w chorobach płuc.

Wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Podawany chorym w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi, przyspiesza procesy zrastania się kości, w zaburzeniach na tle nerwowym, w stanach wyczerpania psychicznego.

Miód gryczany wpływa korzystnie na wzrok, słuch i pamięć.

Wspomaga terapię nowotworową.